Aktualności

Projekt "Podaruj uśmiech" - Kuba 2017 - PROJEKT W TRAKCIE REALIZACJI. MOŻESZ POMÓC!

PROJEKT DO FUNDACJI ZOSTAW ŚLAD
TEMAT:
Podaruj uśmiech – Kształtowanie wartości chrześcijańskich i ludzkich w par. MB Miłosierdzia z El Cobre w Caimanera
MIEJSCE REALIZACJI PROJEKTU:
Parafia MB Miłosierdzia w Caimanera, Diecezja Guantanamo – Baracoa Kuba
OSOBA ODPOWIEDZIALNA ZA PROJEKT:
S. Beata Kruszewska Siostry Maryi Niepokalanej Misjonarki Klaretynki C. Beneficencia 1207 e/la Avenida y 1 Sur Guantanamo, Cuba
CZAS REALIZACJI PROJEKTU:
maj-grudzień 2017 r.
KONTAKT: claretianas@obigtmo.co.cu lub adres polski Beata-kruszewska@o2.pl (na Kubie mam utrudniony dostęp do tej skrzynki pocztowej) Tel. 782 257 477 (tylko podczas mojego pobytu w Polsce)
KRÓTKA CHARAKTERYSTYKA MIEJSCA:
Parafia MB Miłosierdzia z El Cobre w Caimanera obejmuje swym terytorium całą gminę
Caimanera. Mamy pod nasza opieką sześć wspólnot:
- kościół parafialny w Caimanera
- kaplica w Boqueron
- wspólnoty nie posiadające własnych miejsc kultu, spotykające się w domach lub na podwórzach osób należących do wspólnot: Cayamo, Glorieta, Jabilla, Hatibonico.
Ze względu na sytuację ekonomiczną i brak transportu ludność z wiosek nie może dotrzeć do kościoła. Odwiedzamy je z różną częstotliwością. Wspólnoty większe, bardziej rozwinięte odwiedzamy do kilku razy w tygodniu, a wspólnoty nowopowstałe raz na dwa tygodnie. Pracuję na tym terenie od sześciu lat i po dość krótkim czasie zauważyłam, ze ewangelizacja wśród powierzonych mi osób nie może ograniczyć się tylko do głoszenia słowem. Ważny jest rozwój całego człowieka, szczególnie jest to ważne w pracy z dziećmi i młodzieżą. W mojej pracy staram się dbać o rozwój wartości chrześcijańskich, jak też i ludzkich, kładę duży nacisk na kulturę. W taki sposób zaczęłam tworzyć warsztaty plastyczne dla dzieci i młodzieży. Organizuję koncerty muzyki religijnej, popularnej i tradycyjnej muzyki kubańskiej(odbywają się one w kościele parafialnym). Zapraszam różnych gości na spotkania z dziećmi. Organizuję wycieczki. Bardzo też cenię sobie warsztaty międzypokoleniowe. Do tej pory odbyły się dwa takie warsztaty grupy dzieci i gimnazjalistów z Boqueron z paniami z kółka artystycznego Trzeciego Wieku z parafii (gdzie pracują ojcowi klaretyni) La Milagrosa w Guantanamo. Niestety z braku środków finansowych takie warsztaty są rzadkością. We wspólnocie w Boqueron w ostatnim roku została otwarta mała biblioteka dla dzieci i młodzieży a także dla dorosłych. Dwukrotnie zaprosiłam do każdej ze wspólnot lekarzy, którzy w spotkaniu z dziećmi podkreślili ważność higieny osobistej, po spotkaniu każdy z uczestników otrzymał mały zestaw do higieny osobistej (mydełko, szczoteczka i pasta do zębów, małe opakowanie proszku do prania). Odwiedzając dzieci z wiosek ze względu na braki w wyżywieniu przygotowujemy dla najmłodszych poczęstunek ( ciasteczko lub kanapka, napój). W ramach naszej pracy prowadzimy również działalność charytatywną. Dotychczasowa działalność mogła być zrealizowana dzięki hojności wielu osób, szczególnie fundacji Korima (fundacja prowadzona przez siostry z mojego zgromadzenia z siedziba w Hiszpanii)
Gdybyście państwo zechcieli wesprzeć naszą misyjną działalność będę wdzięczna za każdą pomoc.
Poniżej przedstawiam kosztorys w euro.
1. żywność 400,00
2. materiały dydaktyczne 300,00
3. transport 100,00
4. komunikacja 30,00
5. Środki higieniczne do utrzymania czystości miejsc gdzie się spotykamy. 30,00
6. Pomoc charytatywna 80,00
7. Inne wydatki 60,00
suma 1000,00
s. Beata Kruszewska

Pierwsze wsparcie dotarło już na Kubę.
Oto fragment maila od s. Beaty:
Szczęść Boże Ojcze,
pozdrawiam serdecznie w dzień przed moim wyjazdem na Kubę. Moje walizki są wyjątkowo pełne i mam nadzieję wszystko dowieść bez problemu. Mam nadzieję, że rozszerzony Projekt dotarł do Ojca. Przesyłam zdjęcie zakupów, które mogłam zrobić dzięki pomocy Fundacji Zostaw Ślad, to prawie w całości stanowi mój bagaż podręczny. Bardzo dziękuję za otrzymaną pomoc.
z darem wdzięczności i modlitwy
s. Beata Kruszewska RMI

Dodano: 2017-06-22 10:03:53       Zmieniono: 2017-06-22 10:36:25